Přeskočit na hlavní obsah

Jako táta od rodiny čas od času vyrážím s kočárkem na procházku naším hezkým městem. Není to žádná náročná činnost, Budějce leží na rovině, a když už se člověk dostane k řece, mohu mluvit i o příjemném zážitku.

Ovšem vzdálit se od jedné z řek znamená vstoupit do světa, který se rázem z idylického bloumání mění ve směsici kličkování po úzkých chodnících, objíždění špatně zaparkovaných aut v místech, kde chybí přechody pro chodce, nebo vyhýbání se přeplněným popelnicím na tříděný odpad. Speciální disciplínou je pak dostatečně rychlé přecházení přechodu během velmi krátkých semaforových intervalů, na které je na řadě míst nastavena zelená pro chodce. Výjimkou nejsou ani místa, kde je třeba vlastnit kočár se sportovní výbavou – nebo alespoň dostatečně velkými koly. Když k tomu přidám naopak velmi široké chodníky bez stromů, rozpálené v létě dožhava že se až podrážky u bot připalují, a v zimě zas bez úkrytu listnatých velikánů před fujavicí, může se rázem i obyčejná vycházka změnit v divokou cestu. 

A co teprve když si jdete něco vyřídit na úřad! Na první pohled dobře kontaktní místa v centru U koníčka umístěná, již na druhý můžeme shledat, že se nacházejí ve velmi bariérové budově. Situace, kdy použití platformy závisí na dobré vůli vrátné, kdy je otázkou patrně nějaké záhadné rulety, zda budete coby občan přidělen k přepážce v prvním nebo ve druhém patře, obecně dobré pohodě neprospívá a o profesionalitě úřadu nesvědčí. Je hezké, že mezi oběma patry je veden výtah a že pro zklidnění nervů si při čekání mohu dát kávu z automatu, ovšem v případě, že výtah nefunguje, nastává teprve výzva pro každého návštěvníka s kočárkem. A když tohle všechno překonám, očekávaje, že nyní konečně přijde kontakt s 21. stoletím, tu s hrůzou zjistím, že správní poplatek nemožno zaplatit jinak než v hotovosti. 

Co naplat, za sebe jsem přesvědčen, že disponujeme možnostmi, abychom z výše popsaného stresu při pohybu ve městě a kontaktu s úřadem udělali záležitost, když ne rovnou příjemnou, tak alespoň v pohodlí zvládnutelnou. V moderním a přívětivém městě by naprostou samozřejmostí mělo být to, že pohybovat se po něm bude fajn nejen podél obou řek, ale i napříč. Že semafory budou pamatovat nejen na rychlochodce a koloběžce, ale i na pomalejší lidi s kočárkem nebo ty staršího věku. Že když se i jakž takž fungující přihlašovací systém podařilo za uplynulé roky rozchodit, tak nebudu jako občan muset doufat v jednoduše přístupnou přepážku proto, že taková bude samozřejmostí. Stejně tak placení kartou nebo rovnou vyřešení mých závazků směrem k městu prostřednictvím jednoduchého internetového portálu. A o to vše se chci jako Váš zastupitel zasadit!

Žijeme v moderní době, pojďme žít i v moderním městě!

Jan Martínek

kandidát do zastupitelstva za KDU-ČSL a TOP 09 – Společně pro Budějovice